Jaroslav Wertig: Yearbook Czech architecture 2002-2003

 


Logistic Terminal in Písek



  • ADRESA - ADDRESS U Hřebčince, Písek
  • AUTOŘI - DESIGNERS Tomáš Novotný, Tomáš Zmek (Praha)
  • SPOLUAUTOŘI - CO-DESIGNERS Jan Karásek, Marcela Koukolová, Pavel Škorpil
  • SPOLUPRÁCE - CO-OPERATION Lubomír Meiner, Michaela Vacková, Jiří Opočenský, Anna Dobešová, Čestmír Dobeš, Karel Zeman, Miloš Cendelín
  • INVESTOR Muzeum umění Olomouc
  • NÁKLADY - COSTS 57 mil. Kč
  • ZASTAVĚNÁ PLOCHA - 2325 m2 (sklad 2240 m2, kanceláře 85 m2)
  • OBESTAVĚNÝ PROSTOR - CUBICAL CONTENT 23 250 m3
  • HLAVNÍ DODAVATELÉ - GENERAL CONTRACTORS Škorpil, s. r. o., Sapro, s. r. o., Hradec Králové, Gametall České Budějovice, Artea, s. r. o.
  • DODAVATELÉ - CONTRACTORS Institut restaurování a konzervačních technik Litomyšl, ZUKOVpro, s. r. o., Glass experts, s. r. o., Ortodum, spol. s r. o., MY DVA holding, a. s.
  • PROJEKT - DESIGN 2000, 2002
  • REALIZACE - CONSTRUCTION 2000, 2002-2003

The terminal was built on the southern edge of Písek, in close proximity to the Prague – České Budějovice by-pass road. The plot is defined by protective zones surrounding high-voltage conductors and water mains. The hall, with the office block, is occupied by shipping and organizational companies providing services to sea and air carriers.

The area of the storehouse is 2,240 m2 for universal function with a capacity for approximately 3,000 pallet places of rack systems and roughly 400 m2 of free space for handling. The hall can be entered via seven gates with five hydraulic lifting bridges, side and tilted ramps. The load-bearing construction consists of twelve frames from glued-wood roof trusses spanning 28 meters, resting on steel pillars in 6-meter intervals.

The 333 m2 three-storey office block is attached to the hall at its zero module. The masonry-built operating and communication core, with store-keepers‘ changing rooms and the dispatching center, is 3 meters wide and its the steel skeleton module measures 2.7 m by 3.6 m. Into a “cage”,seven compartmented office units were inserted according to present financial requirements of the investor. Upon insertion, the units are sealed off by means of a junction collar detail and connected to the communication section media. The maximum number of cells that can be interconnected is fourteen.

The cladding of the storage hall is from ventilated sandwich panels employing wainscoted plywood panels in the exterior and Cetris panels in the interior. The walls of the communication section have external insulation. Containers have a sandwich construction on a frame from thin-walled profiles.



 


[Na začátek stránky]