Jaroslav Wertig: Yearbook Czech architecture 2002-2003

 


Single-family house in Hvozdy



  • AUTOŘI - DESIGNERS Jan Šesták – studio p-h-a (Praha)
  • ZASTAVĚNÁ PLOCHA - 405 m2
  • OBESTAVĚNÝ PROSTOR - CUBICAL CONTENT 1250 m3
  • HLAVNÍ DODAVATEL - GENERAL CONTRACTOR MJT, s. r. o.
  • PROJEKT - DESIGN 2001
  • REALIZACE - CONSTRUCTION 2001-2002

The plot is located on a gentle slope and is clearly divided by a footpath into two sections of approximate size – a grassy section with an orchard and a section planted with grown coniferous and deciduous trees.

The concept aimed first and foremost to find the optimum siting of the house and its relationship to the various properties of the plot. The project aims to involve both parts of the plot whereby the house would form an “apex stone” bringing together both values – the garden and the forest. The designed building is a single storey house, with a small wine cellar, formed by two clenched L-shaped rectangular masses and interconnected by a communication corridor which expands into a facility room by the living area of the house.

The house descends gently on the sloping terrain striving to employ the differences in latitude in the internal layout. The individual functions differ in terms of height of floors and clear heights of rooms. The living area is located in an open space, faces the south-east and opens onto an exterior roofed wooden terrace. The bedroom zone employs the open space between the grown trees near the edge of the forest. Both masses feature cantilevered roofs with an 18° slant. The interconnecting corridor has a flat grass roof. In the building surroundings, and in particular its exterior, a system of reinforced surfaces and support walls responding to the sloping terrain and the trees was created.

The house is a combination of two construction systems whose function corresponds to the segmentation of the structure into individual parts. Both principal masses are constructed solely from larch wood with exposed construction elements. The connecting corridor is formed by a masonry construction with monolithic ceiling and inverse insulation. Some of the walls forming the frame of the fireplace are also monolithic from fair concrete.

Honorary mention in Grand Prix OA 2003 in the “New Structure” category.



 


[Na začátek stránky]