Jaroslav Wertig: Yearbook Czech architecture 2002-2003

 


House in Boskovice



  • ADRESA - ADRESS Jan Šesták – Masarykovo náměstí, Boskovice
  • AUTOŘI - DESIGNERS Tomáš Beránek, Zdeněk Eichler, Rostislav Jakubec – ATX Architekti, s.r.o. (Brno)
  • SPOLUPRÁCE - CO-OPERATION Promed Brno, spol. s r. o.
  • INVESTOR Miloslav Otava
  • ZASTAVĚNÁ PLOCHA - 544 m2
  • OBESTAVĚNÝ PROSTOR - CUBICAL CONTENT 2553 m3
  • HLAVNÍ DODAVATEL - GENERAL CONTRACTOR ATX Architekti, s. r. o. – Rostislav Jakubec, Tomáš Indra
  • PROJEKT - DESIGN 2001
  • REALIZACE - CONSTRUCTION 2001-2002

The house is located in the preserved area of Boskovice’s Town Square. The project takes into consideration the development of the existing urban fabric. The historical core consists of traditional development, whereby the facades face the square while the utility wings are sited alongside the plots. A typical feature of the bottom part of the square is the free access into the inner court.

The design of the building is based on the above principles: its frontal structure faces the square, it is attached to the gable of the adjoining house on one side and it defines the entry into the inner court on the other side. The structure of the family house encloses the south-east side of the plot.

The facade facing the square is a three-storey structure with combining slanting and flat roofs with walk-on terraces. The design of the façade, with its cornice and plastic molding, responds to the existing context

The family house is a single-storey structure with cantilever roof combined with a flat roof over the utility section and corridor. The adjoining garage, with a flat roof, connects to the house via a walk-on grid covered by a light pergola. This strategy defines a private garden interconnected with the interior of the house.

The structure defines three self-contained establishments: a commercial establishment with two shops facing the square on street level; a self-contained apartment unit on the second and third above-grade floors in the front building; and the family house in the garden.

The commission also included the interior design of the family house and an optician’s shop.



 


[Na začátek stránky]