Aktuality

  Ježci ještě nespí.





Ježek na zahradě v Severozápadní V. dne 1. 10. 2019 v 0:30 hod.

 
Ježek je v našich končinách poměrně hojný savec. Svědčí o tom mj. jejich časté rozježděné mrtvolky na spořilovských ulicích. Automobilisté se tak starají, aby se na Spořilově příliš nerozmnožili. Přitom ježci jsou (vedle introdukovaných indických kačen) jedinými skutečně domácími predátory červených španělských slimáků.
Je to noční živočich. Na své obchůzky se vydává až po setmění. Nemá dobrý zrak a většinou se potmě řídí vynikajícím čichem.
V našich podmínkách se ježci ukládají k nepřerušovanému zimnímu spánku v období říjen - duben, když teplota v noci několik dní za sebou klesne pod nulu. Jejich tělesná teplota během zimního spánku klesá na 4°C. Přespávají v hromadách listí, dřeva, pod kůlnami, v hustém křoví, dutých kmenech nebo i v mělce vyhrabaných "hnízdech".
Samice rodí mláďata po 5-6 týdnech březosti dvakrát do roka. V jednom vrhu jich má 4-6. Ta se rodí slepá a holá, teprve po několika dnech se jim na zádech objevují měkké ostny.
Potrava ježků - oproti zavádějícím obrázkům s napíchnutými jablíčky na zádech - je prakticky jen živočišná: hmyz, měkkýši, červi a někdy též plení hnízda ptáků, hnízdících na zemi. Loví dokonce i jedovaté hady. Jeho obranou proti predátorům je schopnost svinout se do klubíčka. Na auta to ale nefunguje.

Ještě když jsem před téměř 60 lety pracoval na ondřejovské hvězdárně, vyprávěl mi Dr. Boris Valníček o svém pozorování zápasu ježka se zmijí v tamějším areálu. Z křoví zaslechl funění a když šel blíže, uviděl zmiji v posledním tažení, do které byl zakousnutý ježek. Ježci jsou sice proti hadímu jedu odolnější než jiní savci, ale nikoliv zcela imunní. Před zmijím jedem je však chrání taktika boje: útok zmije míří na bodlinatou hlavu, kde ježka nemůže ohrozit, ale jinak těžkopádný ježek se pak bleskově zakousne do hada, překousne mu páteř a had je zcela znehybněn. Ježek ho pak sežere.

Naši ježci dosahují délky kolem 25 cm a váhy 0,5 - 1,2 kg. Ježek, který může přezimovat, by ale měl mít minimálně 400 gramů, aby měl z čeho přes zimu brát. V přírodě ježci žijí poměrně krátce, od tří do pěti let. Procházejí-li se po Spořilově, pak díky autařům by žádná pojišťovna s nimi životní pojistku jistě neuzavřela. V zajetí však žijí déle.
Domů si ale ježka radši nenoste. Nevoní a obvykle je plný blech.