Praha: Spořilov: Fauna


Kalous ušatý Asio otus (L.)


Kalous ušatý

Dva exempláře (pár?) byly spatřeny 29. 2. 2011 v 18:30 na vrcholu staré hrušky v zahradě v Severozápadní V.
Kalous ušatý je jednou z našich nejběžnějších sov. Je rozšířen po celé Evropě, přilehlé Asii a severní Africe. Na sever sahá zhruba k 63°. Žije převážně v lesích od nížin do hor, a to jak v malých polních lesících, tak v souvislejších lesích jehličnatých i listnatých. Zavítává však i do městských parků a zahrad. U nás je ptákem stálým, nanejvýš přeletavým.
Ke hnízdění vyhledává si opuštěná hnízda kání, jestřábů, krahujců nebo i vran a holubů, vyjímečně obsadí i stromovou dutinu. Koncem března a v dubnu snáší 4, výjimkou 5-6 vajec bílých, o průměrných rozměrech 39 X 32 mm. Mladé sovy zůstávají s rodiči pohromadě až do časného podzimu. Rodiče je nadále krmí, takže je během srpna slyšet jejich žebronivé volání.
Loví především myši, ale i jiné drobné obratlovce a ptáky. Někdy malé ptáky přepadá v noci ve spaní, nebo při silných mrazech na ně číhá i u krmítek.

Znaky: Ouška ze šesti per, veliká 4-5 cm, vždy vzpřímená. Zobák černý, duhovka žlutá až pomerančová.
Na vrchu má peří rezavě žluté a bílé se šedými a červenohnědými skvrnami a jemnou kresbou, prsa světle rezavě žlutá s červenohnědými podélnými skvrnami a osténky, po bocích nezřetelné, příčné vlnování. Nohy jsou porostlé jemným chmýřím, drápy červenohnědé. Délka těla: 33-35 cm, rozpětí: 85-95cm.
Samec o něco menší a štíhlejší.



[Na začátek stránky]