Spořilov: Osobnosti: Herci

Viktor Maurer (1932-2010)



Viktor Maurer
Viktor Maurer se narodil 6. 4. 1932 v Praze a tamtéž zemřel 27.12.2010. V roce 1961 jako čerstvý absolvent DAMU byl angažován v pražském Semaforu, kde učinkoval jednu sezonu, odkud vedla jeho cesta do oblastního divadla v Uherském Hradišti. Odtud se po jedné sezóně přemístil do divadla v Kladně ( 1963-1967), aby se vrátil do Prahy, kde v letech 1967-1973 stal členem Divadla Jiřího Wolkera. Po ukončení angažmá byl ve svobodném povolání až do roku 1981, kdy se stal členem divadla J. Průchy v Kladně. Po třech sezonách se stal na poloviční úvazek členem Městských divadel pražských.
Od počátku 60. let se hojně uplatnil před kamerou, kde svou tvář s výrazem nepříliš důvěryhodného člověka propůjčil převážně postavičkám nečestných a úlisných mužů, podvodníčků, šejdířů a hochštaplerů nejrůznějšího kalibru, profesí a stavu: Zločin v Modré hvězdě, Sázka na třináctku, Jak se krade milion, Žena pro tři muže, Fešák Hubert, hrál i v dalších mnoha fimech: Světáci, Motiv pro vraždu, Bouřlivé víno, Klíč, Drahé tety a já, Blbec z Xeenemünde, Sarajevský atentát, Motiv pro vraždu, Případ pro začínajícího kata, Ďábelské líbánky. Značný počet figurek zanechal v desítkách TV inscenací a filmů: Lidé na křižovatce, Romeo a Julie na konci listopadu, Klíč pod rohožkou, Jak vytrhnut velrybě stoličku, Jmenuji se po tátovi a seriálech: Okres na severu, Dráculův švagr.
Jako jeden z partnerů Felixe Holzmana vystupoval v TV zábavných programech (nař. Silvestry) a zájezdových pořadech.
Okruh jeho zájmů se v posledních letech upíral na tvorbu dokumentárních filmů, v nichž osobitým způsobem zachytil krásy české krajiny (Po řece Vltavě).

Na Viktora Mauera vzpomíná Vladimír Prchlík




Filmografie:
Tarzanova smrt, 1962
Transit Carlsbad, 1966
Muž, který stoupl v ceně, 1967
Pražské noci, 1968
Světáci, 1969
Zabil jsem Einsteina, pánové, 1969
Čtyři vraždy stačí drahoušku, 1970
Pan Tau a cesta kolem světa, 1972
Jakou barvu má láska, 1973
Zločin v Modré hvězdě, 1973
Drahé tety a já, 1974
Akce v Istanbulu, 1975
Jak vytrhnout velrybě stoličku, 1977
Nikola Šuhaj loupežník, 1977
Sázka na třináctku, 1977
Smrt na černo, 1977
Tichý Američan v Praze, 1977
Princ a Večernice, 1978
Fešák Hubert, 1984
Poločas štěstí, 1984
Nesmrtelná teta, 1992
Doktor Munory a jiní lidé, 1997


Scénky s Felixem Holzmannem:
Skleróza, 1978
Statistika, 1981

Viktor Mauer bydlel v Severozápadní III. Vedle vchodu je na stěně jeho vyřezávaný portrét od Františka Cvrčka

[Na začátek stránky]