Průvodce Praha: Spořilov: Hamerský rybník: Ptáci

Racek chechtavý - Larus ridibundus L. (1758)


Racek chechtavý v letním šatě (černá hlava)

Racek chechtavý je tažný pták, který u nás hnízdívá mezi rákosím v koloniích často velmi rozlehlých a početných.
Mívá v rozpětí 90 až 95 cm, délku 45 - 50 cm. Jeho zimní šat se liší od letního. V zimě mají rackové obojího pohlaví celou hlavu bílou kromě černé nebo šedé skvrny za ušima. Staří ptáci mají křídelní krovky a hřbet světle šedé, kdežto ptáci narození v předchozím létě mají horní stranu těla hnědou. Jinak jsou všichni zbarveni bíle. Během března přebarví hlavu až po hrdlo tmavohnědě. Zobák a plováky mají červené.
Racek k nám přitahuje zpravidla koncem března, ale v Praze na Vltavě ho potkáme celou zimu, kde hejna nocují na jezech nebo ledolamech. Ve vzduchu dovede stát proti větru téměř bez pohybu křídel. Je to obratný letec a na vodě plave jen s nepatrným ponorem.
Hnízdo si staví z úlomků rákosí a trav na nezarostlých plochách a snáší tam v dubnu až květnu, obvykle 3 vejce, na kterých se v sezení střídají oba rodiče 17 dnů. Mláďata záhy plavou, ve stáří 5 až 6 týdnů už dovedou létat.
Okolnost, že racek k hnízdění vyhledává sice nepřístupné, ale nezarostlé plochy vedla k tomu, že druhý hamerský ostrov, určený ke hnízdění racků, byl pokryt jen oblázky a ponechán bez vegetace.
Potravou racků jsou drobné ryby, měkkýši, nejrůznější vodní živočichové a hmyz. S oblibou hledají potravu na smetištích nebo na jaře za pluhem.

Racek chechtavý v zimním šatě (bílá hlava)


[Na začátek stránky]