Průvodce Praha: Spořilov: Hamerský rybník: Ptáci

Polák chocholačka - Aythya fuligula L. (1758)


Polák chocholačka na Hamerském rybníce

Polák chocholačka Polák chocholačka je původní obyvatel severní a severovýchodní Evropy, odkud se rozšířil i do západní a střední Evropy, kde dnes na mnohých místech patří mezi nejhojnější druhy kachen. V západní a severozápadní Evropě jsou populace stálé, v ostatních částech Evropy jsou tažné. Hlavní zimoviště poláka chocholačky je při pobřeží západní Evropy, zvláště v Anglii a také ve Středomoří.
Na hnízdiště se vrací v půli března až v dubnu. Má rád vodní plochy a ostrůvky, na kterých si s oblibou zakládá hnízdo, které buduje samice v květnu až v červenci. Vystele je suchými zbytky rostlin a větším množstvím prachového peří, které je zbarvené tmavě. Na 6 až 12 vejcích sedí samice sama obvykle 24 až 26 dní. Asi 12 hodin po vylíhnutí odvádí matka mláďata na vodu. Kachňata jsou zbarvena celá černě. Po 7 týdnech už mladé chocholačky létají. Jako potravu loví korýšky, měkkýše, hmyz a jeho larvy. Příležitostně seberou i pulce a drobné rybky. Také však přijímají potravu rostlinnou, semena a části rostlin apod. Pro potravu se potápějí do hloubky 2 až 3 metry, dokážou se však potopit až do hloubky 14 metrů.


Polák chocholačka v atlasu

Polák je menší než kachna divoká. Na délku měří 43 cm. Rozpětí křídel je 67-73 cm a hmotnost se pohybuje okolo 600-900g. Má kulatou hlavu s delší tenkou chocholkou v týle, žluté oči, modrošedý zobák, šedé až černé nohy, krátký téměř na vodě položený ocas. Samec ve svatebním šatě má bílé boky a leskle černé zbývající části těla. Samice je tmavě hnědá s temnými boky a téměř bílým břichem, chocholka je jen naznačena. Samec v prostém šatě je podobný samici. Mláďata a prachový šat jsou temně hnědé až černé.




[Na začátek stránky]