Průvodce Praha: Spořilov: Hamerský rybník: Ptáci

Labuť velká - Cygnus olor L. (1758)


Labuť s malými na Hamerském rybníce. Všimněte si u labuťat noh, vyhozených na záda.

Labuť velká Labuť je u nás domácím ptákem. Na většině místech rozšíření je stálá, v zimní době se však potuluje. V tu dobu labutě vyhledávají nezamrzlé vodní plochy a tak se jich může na některých místech (např. na Vltavě) shromáždit i několik desítek.
Na hnízdiště přilétají obvykle koncem března až dubna v párech, které bývají trvalé. Veliké hnízdo staví samice. Samec samici při stavbě pomáhá s přinášením materiálu z okolí. Většinou se však samec zdržuje v nejbližším okolí, ostražitě hlídá a se syčením odhání každého vetřelce. Troufne si i na psa.
Mláďata se líhnou asi za 35 dní. O mláďata se starají oba rodiče. Zbarvení mladých labutí je šedavé, vyjímečně bílé (na obrázku vlevo). Teprve za 4 a půl měsíce jsou mladé labutě schopné letu a dospívají ve 4 letech.
Potrava labutí je převážně rostlinná, ale živí se částečně i potravou živočišnou. Labutě se nemohou potápět, a tak potravu mohou na dně hledat jen v mělkých vodách.









[Na začátek stránky]