Spořilov: Osobnosti: Výtvarníci

Igor Ševčík [1951-2003]



Igor Ševčík (autoportrét)

Ukázky plakátové tvorby
Igor Ševčík se narodil 11. 2. 1951 v Trenčianských Miticích a zemřel 5. 7. 2003 v Praze. Vystudoval scénografii na střední uměleckoprůmyslové škole, později filmovou produkci, fotografii a kameru.
Studoval také keramiku, grafiku a scénografii. Už během studií vstoupil do světa animovaného filmu. Profesionální produkce realizoval v Krátkém filmu Praha. V jeho filmografii je na třináct autorských filmů. Jako výtvarník spolupracoval na dalších animovaných a hraných filmech. V 80. letech vytvořil řadu filmových a divadelních plakátů, psal rybářské povídky a fotografoval přírodu.
Pracoval v Národním divadle, v České televizi a Krátkém filmu Praha. Vedle filmu se věnoval grafice, ilustraci, maloval, byl scénografem v Laterně magice, ale navrhl například i interiéry desítky restaurací. Jeho freskami jsou vyzdobené například pražské hospody na Folimance, na Vinohradech a na Spořilově (Pivní tramway).
Od roku 1990 vedl Studium animovaných filmů ve Zlíně a v roce 1991 se stal poradcem ministra kultury a posléze ředitelem filmového a audiovizuálního odboru Ministerstva kultury ČR. Byl také zakládajícím členem České unie karikaturistů.


Byl vášnivý rybář a svému koníčku věnoval i svou knihu "Hlava plná ryb", kterou nejen napsal, ale doprovodil vlastními kresbami a fotografiemi.

 

Igor Ševčík žil na Spořilově


Mosty

 

Filmografie:
    Herec:
  • Hloupá Augustina (1993)

  • Režie animovaných částí:
  • Čarbanice (1982)

  • Výtvarník:
  • Sladké starosti (1984)
  • Tisícročná včela (1983)

  • Animátor:
  • Hloupá Augustina (1993)

  • Trikové snímky:
  • Prodavač humoru (1984)

[Na začátek stránky]