Aktuality

  Rehek domácí





Phoenicurus ochruros
Délka cca 14 cm. Pohlavní dimorfismus - samice zbarvená nenápadně. Rehek domácí většinou na zimu odlétá ke Středozemnímu moři. Nápadnou částí zpěvu je skřípot nebo vrzání.
Hrdlo a prsa u samce černé, vrch těla šedomodravý, rýdovací pera krajní rezavá, prostřední dvě temně hnědá. Samice celá šedohnědá, na prsou světlejší. Mladí se podobají samici, jsou však na bocích nezřetelně napříč pruhovaní a nenápadně světle kropenatí.
V zimě zcela vyjímečný. Stále kmitá ocasem. Vyhledává vyvýšeniny. Na Spořilově často sedává na špičkách hromosvodů, odkud se ozývá skřípavým zpěvem. Samice těžko rozlišitelná od samice rehka zahradního. V roce 2011 byl poprvé zaznamenán 2. dubna na Severozápadní V. a od té doby nehojně porůznu. V roce 2012 rehek přilétl na Spořilov 4. dubna, v roce 2013 pak byl poprvé na Spořilově zaznamenán až 15. 4. V roce 2014 byl rehek na Spořilové poprvé zaznamenán 4. dubna. V roce 2015 se poprvé ozval 11.4. a spatřen ještě 17.10. na špičce hromosvodu. V roce 2016 už 30.3. a ještě 23. 9. odpoledne. V roce 2019 byl poprvé zaznamenán 30. března 2019 na hromosvodu v ulici Severozápadní V. v 10:00 hod. Dnes je na Spořilově hojný. Většina rehků odléta na jih až v listopadu, vyjímečně někteří jedinci zůstávají přes zimu.