Spořilov: Osobnosti:


Jaroslav Sapík [*1952]



Jaroslav Sapík

Žádná kuchyně není špatná,
jsou jen špatní a dobří kuchaři

Jaroslav Sapík

Jaroslav Sapík se narodil 19.8. 1952 v Brně. Vyučil se v hotelu Ambassador kuchařem, kde se postupně propracoval do pozice šéfkuchaře. V hotelu pracoval 14 let od roku 1967 až do roku 1995.
V letech 1983-1987 studoval na hotelové škole ve Velkém Meziříčí.
Absolvoval mnoho zahraničních cest do předních hotelů a restaurací v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, Indii či v Singapuru. Zúčastnil se řady domácích a mezinárodních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile.
V roce 1992 si otevřel kousek za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou restauraci a penzion "U koně".
Řadu let spolupracuje s Hradem, kde pomáhá zajištovat stravování při významných událostech. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže.
Je zarytým obhájcem české kuchyně o které tvrdí, že je nutné vrátit ji do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží.
V roce 2009 založil, vlastně obnovil Československý svaz kuchařů, který byl před druhou světovou válkou nuceně ukončen.

V osmidílném cyklu televize Prima o vaření s Danielou Šinkorovou

Jaroslav Sapík bydlel na Spořilově I., ulice Trenčínská.

[Na začátek stránky]